LOCKDOWN ARCHIEF


Half maart 2020 ging Nederland in een intelligente lockdown. Niet eerder verbleven wij zoveel in en om ons eigen huis als deze periode. Onze wereld werd kleiner en we waren aan huis gekluisterd. Deze wereld is gevuld met [huis]geluiden die normaalgesproken misschien langs je heen gaan maar nu intenser beleefd werden. Er waren geluiden die ineens opvielen, vaker te horen waren, harder klonken, je geborgenheid gaven, troostten of misschien juist irriteerden en in de weg zaten.

Op 20 maart plaatste ik een oproep om deze geluiden toe te sturen voor een nieuw archief. Dit archief vertelt ons veel over hoe deze tijd geklonken heeft, hoe we deze tijd ervaren hebben en doorbrachten. Voor een speciale uitgave van het Geluidenkastje heb ik een selectie gemaakt van 25 van de geluiden, van het tikkende toetsenbord en spelende hond tot het pruttelend koffiezetapparaat en de voortuin vegende buurman. Een combinatie van geluiden die typisch zijn voor dit archief en daarmee voor de lockdown. Een auditieve herinnering aan deze tijd.


geluidenkastje

GELUIDENKASTJE

EDITIE LOCKDOWN 2020


18 x 18 cm
hout, speaker, aan- en uitknop, adapter (1,5 meter) en de
selectie van 25 geluiden uit het Lockdown Archief
genummerd en gesigneerd


ingezonden GELUIDEN

Beluister en bekijk hieronder de ingezonden geluiden of klik hier voor de link naar Soundcloud.


elise t hart het parool

HET PAROOL - 23 MEI 2020

TOETSENBORD EN POES IN EEN KASTJE

‘Uit het ruime aanbod, selecteerde ’t Hart 25 geluiden die ze in een fraai houten kastje stopte: 18 bij 18 centimeter, met een speaker aan de voorkant en een aan- en uitschakelaar aan de zijkant. “Ik speelde al langer met het idee om geluid niet alleen in mijn archief te stoppen, maar het ook bij de mensen in huis te brengen. Om geluiden die je mist – een kat bijvoorbeeld, of een tikkende klok – toe te voegen aan een huis. Toen ik met het Lockdown Archief bezig was, dacht ik: dit moeten mensen als herinne- ring in huis kunnen nemen.” ‘

Een mooi artikel in Het Parool van zaterdag 23 mei, door Jan Pieter Ekker. Klik hier om het artikel te lezen.


In de collectie van o.a. het Dordrechts Museum, het ministerie van Buitenlandse Zaken en Het LAM. Het LAM plaatste een mooie pagina op hun website over de aanschaf. Klik hier om deze pagina te zien en lezen.